Alles wat u moet en wilt weten over Ubuntu
Home » Installeren

Installeren

Hier help ik u op weg met het installeren van Ubuntu. Eerst moet u echter nog kiezen welke versie van Ubuntu u het best kunt gebruiken. Dit zijn slechts twee stappen, waarna u direct met de installatie wordt verder geholpen.

1. De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

De "veiligste" keuze is de 32-bits versie van Ubuntu. Voor de 64-bitversie zijn er namelijk voorlopig nog wat minder programma's beschikbaar, terwijl veel toepassingen nauwelijks sneller zijn als u met een 64 bits systeem werkt. Een ander probleem is dat er nog veel minder drivers zijn voor de 64 bits versie, waardoor u meer kans hebt dat u uw systeem niet geheel werekend krijgt.

Het belangrijkste is echter hoeveel geheugen uw systeem heeft. Vanaf 4GB kunt u niet alles gebruiken met de 32 bits versie,
normaal. Hier is echter een oplossing voor, de zogenaamde PAE-kernel.

Men heeft namelijk een speciale aanpassing gemaakt voor 32-bits-kernels. De kernel is het hart van het besturingssysteem. Een PAE-kernel heeft geen last van het geheugengat, en kan zelfs maximaal 64 GB RAM-geheugen bedienen! Wanneer 32-bits-Ubuntu bij de installatie meer dan 3 GB RAM-geheugen ziet, installeert hij automatisch de PAE-kernel.

2. De oudere LTS-versie (10.04) of de nieuwste gewone versie (11.04)?

In april 2010 is 10.04 Lucid Lynx verschenen. Dat is een zogeheten LTS-versie, als u meer wilt weten over LTS versies, verwijs ik u hierheen. De nieuwere Ubuntu 11.04 Natty Narwhal is geen LTS-versie, maar een gewone versie. De gewone versies zijn goed, maar de LTS is beter. De LTS-versie is namelijk extra stabiel en extra betrouwbaar, want hij is mede ontworpen voor de zakelijke markt. De hoogste kwaliteit dus.

Een tweede punt is echter dat  Ubuntu 11.04 de Unity interface bevat. Deze is nog niet volledig uitgewerkt, maar is goed genoeg voor dagelijks gebruik. Als u echter een nieuwe gebruiker bent, hoeft u wel niet meer opnieuw te wennen als u toch naar de nieuwe versie wilt upgraden.

 

Met deze informatie kunt een veilig een versie kiezen. Klik hieronder voor de installatie tutorial.

Klik hier voor Ubuntu 10.04
Klik hier voor Ubuntu 11.04