Alles wat u moet en wilt weten over Ubuntu
Home » Installeren » Opstarten van de CD

Opstarten vanaf de CD

We beginnen met de computer op te starten vanaf de CD. Hiermee kunt u Ubuntu uitproberen zonder ook maar iets aan uw computer te verwijderen. Stop de CD in de lade, en start de computer op. Als uw computer niet vanzelf vanaf de CD opstart moet u het opstart opties menu starten. Dat is meestal F8 of F10 (en anders een van de andere F* toetsen, pas hiermee wel op, want u in de BIOS terecht komen waar u uw hele systeem mee kunt laten crashen). Meestal staat dit aangegeven als de computer net start. In het menu dat dan opent, kiest u voor uw CD drive.

Als de computer opstart krijgt u dit te zien:

Mannetje en toetsenbord

Druk in dit scherm op de spatiebalk. In het menu dat u dan krijgt kiest u voor Nederlands.

Taal

Dan opent het volgende menu. Ga dan met de pijltjestoetsen naar 'CD op fouten controleren'.

Fouten knop

U krijgt dit te zien:

Fouten controleren

Laat de computer even zijn gang gaan. Als hij klaar is, vraagt hij de pc te herstarten. Doe dit door op een toets te drukken. Start weer van de CD op.

Opnieuw opstarten

Laat de CD nu gewoon z'n gang gaan. Dit kan een tijd duren, dit ligt aan de snelheid van uw CD speler en harde schijf. Na een tijdje ziet u dit:

Starten

Uw computer is nu bezig met bestanden overzetten die nodig zijn voor de installatie, als u uw computer uitzet blijft hier niks van over! Als hij klaar is opetn het volgende venster. Hier moet u opnieuw voor Nederlands kiezen. Klik op 'Ubuntu uitproberen'. Ook als u Ubuntu meteen wilt installeren, raad ik u aan om op uitproberen te klikken.

Installeren

Als u op uitproberen klikt start het bureaublad. Hier kunt u even met Ubuntu spelen. Het kan zijn dat dit scherm er bij u anders uit ziet, dat maakt niks uit.

Het bureaublad

Als u wilt afsluiten zonder te installeren, gaat u naar 'Systeem --> Shut Down'. Dan krijgt u dit te zien. Verwijder de CD uit de lade en druk op enter.

 Afsluiten

 

Dit was het opstarten vanaf de CD, en de CD op fouten controleren. Als u niet heeft afgesloten gaat nu de installatie van Ubuntu beginnen.

Volgende